Kennisportaal - Techniek

Digitale data-uitwisseling biedt drie belangrijke voordelen: het zorgt voor efficiënt (her)gebruik van gegevens, het voorkomt fouten en borgt kennis. Hierbij zijn technische standaarden van belang. Deze standaarden omvatten welke informatie nodig is, op welke manier de data wordt opgeslagen en in welke terminologie, en hoe uitwisseling van informatie plaatsvindt.

Digipoort is een van de implementaties van de SBR infrastructuur – een voorziening die geautomatiseerd keteninformatieprocessen uitvoert op basis van SBR gegevensstandaarden, processtandaarden en technische standaarden. Een SBR infrastructuur zorgt voor het gestandaardiseerd uitvoeren en beheren van informatie-uitwisselingsprocessen, en bestaat uit een digitale toegangspoort van bijvoorbeeld de overheid of Banken (Bancaire Infrastructurele Voorziening- BIV).

De gebruiker (aanleverende partij) communiceert met de SBR infrastructuur door interacties met een SBR proces. Ieder proces (aanleveren, eMededelen en statusinformatie) maakt gebruik van een aantal bouwblokken, waaronder authenticatie, autorisatie en validatie.

Een koppelvlak definieert de interactie tussen de SBR infrastructuur en de gebruiker, of de interactie tussen de SBR infrastructuur en een afnemer.

De verbinding tussen de client en de SBR infrastructuur dient volgens het TLS-protocol met een certificaat opgezet te worden. De authenticiteit dient te worden gecontroleerd met behulp van PKIoverheidscertificaten (X.509).

Een certificaat is een digitaal document dat gegevens bevat voor de waarborging van de integriteit van bestanden en/of opzetten van een beveiligde verbinding. Ook kan een certificaat worden gebruikt voor authenticatie, zowel op technisch niveau als op het niveau van een persoon of organisatie. 

Boeken

 • De keten uitgedaagd (hoofdstuk 7) (2014)

  Hoofdstuk 7 van het boek 'De keten uitgedaagd' beschrijft verdieping op de techniek achter de generieke procesinfrastructuur die bij SBR wordt gebruikt.
 • De keten uitgedaagd (hoofdstuk 8) (2014)

  Hoofdstuk 8 van het boek 'De keten uitgedaagd' geeft antwoord op de vraag: Hoe is informatiebeveiliging in het kader van SBR geborgd?

  De SBR-bouwblokken zijn dusdanig ontwikkeld, dat zij zekerheid bieden voor een betrouwbare en vertrouwelijke berichtuitwisseling en -verwerking.

Publicaties

Facsheets en presentatie

 • SBR Nexus - XBRL & SBR training (2021)

  Ondernemingen kunnen via SBR Nexus met behulp van hun accountant, boekhouder of taxateur data aanleveren bij banken en steeds meer andere aangesloten partijen. SBR Nexus wordt daarmee dé manier voor ondernemingen om digitaal makkelijk en veilig hun data te delen.

Video's

Het boek ‘De keten uitgedaagd’ is geschreven door Logius, in samenwerking met de TU Delft. Het geeft een totaalinzicht geeft in informatievoorzieningen en ICT-projecten bij de overheid en een oplossing biedt voor de bijkomende valkuilen en problemen. In lijn met de 11 hoofdstukken uit het boek, zijn er 11 hoorcolleges verzorgd in Delft. Onderstaande colleges betreffen het thema 'techniek'. 

Staat uw vraag er niet bij?

Heeft u een vraag, maar staat deze niet in de FAQ? Of heeft u zélf kennis om te delen?

Neem dan contact met ons op
via dit contactformulier of bel op telefoonnummer 0900 555 4555 (10 cent per gesprek).