Loonheffingen

Veelgestelde vragen aangifte loonheffingen met SBR

Aangifte loonheffingen en eerstedagsmelding doet u met SBR. De Belastingdienst gebruikt voor de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de btw en intracommunautaire prestaties SBR. SBR is het exclusieve kanaal voor loonheffingen. Vooralsnog is deze stroom nog op basis van XML. 

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over de verplichtstelling van aangifte loonheffingen met SBR voor intermediairs en ondernemers. Informatie voor softwareleveranciers is te vinden op de Aansluite Suite Digipoort

Wanneer moet ik voor de aangifte loonheffingen overstappen op Digipoort?

Per 1 maart 2017 moet u zijn overgestapt op Digipoort: per die datum is het BAPI-kanaal en het FOS-kanaal afgeschaft. U kunt alleen via Digipoort in XML aangifte loonheffingen en eerstedagsmelding doen.

In een later stadium gaat de aangifte loonheffingen volledig over naar SBR (in XBRL).

Hoe verstuur ik aangifte loonheffingen met SBR?

Om aangifte loonheffingen in te sturen met SBR (Digipoort) heeft u geschikte software nodig en een PKIoverheid services servercertificaat. Neem ook contact op met uw software leverancier. Hij kan u meer vertellen wanneer uw software gereed is voor SBR en de mogelijkheden met betrekking tot certificaten.

Bent u een grote aanleveraar (bestanden groter dan 80 MB) dan heeft u ook een Digipoort FTP account bij Logius nodig.

Bent u een grote aanleveraar (bestanden groter dan 15 MB) zie de FAQ op deze pagina "welk kanaal van Digipoort moet ik gebruiken voor de aangifte loonheffingen?"

Vanaf wanneer kan ik aangifte loonheffingen insturen met SBR?

U kunt aangifte loonheffingen insturen met SBR (Digipoort) als uw software daarvoor geschikt is en u beschikt over een PKIoverheid services servercertificaat. 

Levert u de aangifte loonheffingen aan in bestanden groter dan 80MB? Dan wordt u gezien als grote aanleveraar. Voor u is het specifieke groteberichtenkanaal van Digipoort bestemd. Zie voor meer informatie ook de FAQ op deze pagina "Welk kanaal van Digipoort moet ik gebruiken voor de aangifte loonheffingen?.

Ik gebruik al een PKIoverheid services servercertificaat. Kan ik deze ook voor Loonheffingen gebruiken?

Ja, dit certificaat is inzetbaar voor alle SBR (Digipoort) stromen. 

Welk kanaal van Digipoort moet ik gebruiken voor de aangifte loonheffingen?

Digipoort kent meerdere kanalen. Dit is afhankelijk van de omvang van uw berichten:

  • Tot en met 15 MB: het standaardberichtenkanaal
  • Groter dan 15 MB tot en met 80 MB: naar keuze het standaardberichtenkanaal of het groteberichtenkanaal.

    - Voor het standaardberichtenkanaal moet u deze berichten comprimeren tot maximaal 15 MB. Voor het groteberichtenkanaal hoeft dat niet.

    - Als uw berichten regelmatig tegen de grens van 80 MB (gecomprimeerd: 15 MB) aan zitten, overweeg dan een overstap naar het groteberichtenkanaal. Want als uw bericht onverwacht een keer groter is, komt uw bericht via het standaardberichtenkanaal niet bij ons aan. U doet dan mogelijk te laat aangifte.
  • Groter dan 80 MB: het groteberichtenkanaal. Voor het groteberichtenkanaal geldt een limiet: het totale bericht mag (ongecomprimeerd, incl. envelop en base64,) max. 1992 MB groot zijn.