SBR Nexus: 'Een volledig geautomatiseerd proces voorkomt fouten'

Vanaf 2017 is het aanleveren van kredietrapportages via SBR Banken de standaard. De ABN AMRO Bank, de ING Bank en de Rabobank zijn de initiatiefnemers van dit SBR Banken programma. ‘Het concept van SBR Banken is de juiste oplossing om bedrijven op een optimale, digitale manier met elkaar te laten communiceren. Het is dan ook op meerdere branches en typen bedrijven toepasbaar. Daarom gaan wij de komende jaren verbreden. Aan het eind van dit jaar nog veranderen we onze naam in SBR Nexus' aldus Sander Middendorp, directeur SBR Banken.

SBR staat voor Standard Business Reporting. Het is een nieuwe standaard voor digitale gegevensuitwisseling dat is ontwikkeld op initiatief van de overheid. Financiële rapportages, zoals jaarrekeningen en belastingaangiften, kunnen op deze manier digitaal en gestandaardiseerd worden aangeleverd bij de Belastingdienst, de KvK, het CBS en de banken.

Het aanleveren van rapportages via SBR kent een aantal voordelen: minder foutgevoelig, veiliger, efficiënter, duurzamer en koppeling met fiscale software en boekhoudpakketten. SBR heeft ook een groot voordeel bij het indienen van kredietaanvragen. Het proces van een kredietaanvraag kan door middel van SBR Banken worden verkort tot 1 dag! Overigens genereert een SBR Kredietrapportage meer informatie dan in eerste instantie uit een standaard jaarrekening blijkt. Dit verkleint de kans dat banken om aanvullende informatie vragen.

De digitale wereld van vandaag

‘SBR Banken werkt daarvoor nauw samen met accountants, SBR Banken verzorgt de bankentaxonomie en SBR zorgt voor de verbinding met de bancaire infrastructuur (BIF). Via SBR Banken wordt altijd bekend wie, welke data verstuurt. Het is een veilige en efficiënte manier van gegevensuitwisseling met banken en bijvoorbeeld partijen zoals de belastingdienst. Het volledig geautomatiseerde proces vermindert de kans op fouten en bespaart tijd’, aldus Sander Middendorp.

SBR Banken staat voor twee uitdagingen. In de huidige technologische ontwikkelingen, zijn er heel veel applicaties die werken aan de hand van data, maar hoe maak je van al deze data een standaard? Een andere uitdaging is het realiseren van de meest optimale communicatie tussen de drieluik van machines naar mensen en van machines naar machines. Sander Middendorp: ‘De digitale wereld is geen toekomst, maar is vandaag aan de orde van de dag. Bedrijven zullen op het gebied van verdere digitalisering meer moeten gaan samenwerken. Iedereen zoekt momenteel naar beschikbare oplossingen om data echt bruikbaar te maken. Oftewel: hoe wordt onze data van echte toegevoegde waarde in onze business processen en ons dagelijks leven?’

SBR Nexus voor iedereen

Het concept van SBR Banken is de juiste oplossing om bedrijven op een optimale, digitale manier met elkaar te laten communiceren. Het is dan ook op meerdere branches en typen bedrijven toepasbaar. Daarom gaan wij de komende jaren verbreden. Aan het eind van dit jaar nog veranderen we onze naam in SBR Nexus. SBR Nexus staat voor verbinding, connectie. Door het aansluiten van meerdere organisaties en instellingen op ons netwerk, maken we SBR Nexus nog relevanter voor ondernemingen in Nederland.’ Hoogste tijd voor een nadere kennismaking.