Nederland eerste ter wereld met digitale accountantsverklaring

Nederland maakt het als eerste land in de wereld mogelijk de jaarrekening met controleverklaring via SBR te deponeren. Afgelopen week hebben 2 accountantskantoren een SBR-jaarrekening en de SBR-controleverklaring digitaal gelinkt en ondertekend. Daarna zijn de jaarrekeningen succesvol gedeponeerd. Liv van der Veen, manager afdeling Beleid en Juridische Zaken, KvK: ‘Gemak, snelheid en kwaliteit zijn de drie grote plussen van digitaal deponeren. Als ondernemer kun je alles vanachter je scherm regelen; er komt geen papier aan te pas. En na deponering van de jaarstukken ontvang je direct een bevestiging van deponering van ons. Bovendien zijn de jaarrekening en de controleverklaring direct online opvraagbaar in het Handelsregister voor eenieder die daarin is geïnteresseerd.’

 

"De maatschappelijke voordelen, van het kunnen raadplegen in het Handelsregister van de jaarstukken plus accountantsverklaring in een gestructureerd elektronisch formaat (SBR), zijn groot. De datakwaliteit en controleerbaarheid verbetert hierdoor. Ook vergroot het de transparantie. Deze mijlpaal is bereikt dankzij publiek-private samenwerking en is een mooi voorbeeld dat we zullen uitdragen in andere domeinen en andere landen, aldus Katinka Besenbruch-Petronia, voormalig projectleider Standard Business Reporting (SBR) voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

 

Meer informatieVanaf 1 januari 2018 moeten middelgrote ondernemingen hun jaarrekening via SBR deponeren bij de Kamer van Koophandel, inclusief de door de accountant opgestelde controleverklaring. De accountant ondertekent het SBR-jaarverslag en de SBR-controleverklaring met een digitale handtekening. De papieren deponering en de ‘natte’ handtekening zijn daarmee verleden tijd. Op de site van de KvK treft u meer informatie aan over het deponeren via SBR.